Kronometer.

Órákról, mindent

Lakatlan szigetre milyen órát vinnék?

Órabarátok közt előbb-utóbb biztosan előforduló kérdés, téma a „mit vinnél magaddal lakatlan szigetre?” – azaz ha csak egy órát lehetne kiválasztani használatra, az milyen típusú lenne. A lakatlan szigeten nyilván a funkcionalitás, a strapabírás és a minél kisebb karbantartási igény a legfontosabb. Olyan órát lenne érdemes választani, aminek minimális a karbantartási igénye vagy egyáltalán nincsen, bírja a gyűrődést, ütéseket, vizet, port, éjjel-nappal használható, pontosan jár és ezeket a tulajdonságait, ha nem is örökre, de évtizedeken keresztül megtartja.

Milyen órák lehetnek ezek, ha több lehetőség is van, mit érdemes leginkább kimenteni a hajóroncsból?

Ilyen kérdésre a válasz legtöbbször valamilyen komoly mechanikus „tool watch”, mint pl. a Rolex Submariner, vagy hasonló, ezek valóban megfelelnek a fenti elvárásoknak. De valamennyi karbantartási igényük van a mechanikus alkatrészek miatt és sajnos meghibásodásuk sem lehetetlen. Milyen más lehetőségek vannak, amelyek teljesítik ezeket a feltételeket?

Napóra

A napóra az egyik legrégebbi időmérési eszköz, évezredes, jól kitalált konstrukció, karbantartani nem kell, ha napsütés van, mindig mutatja az időt és sokféle alapanyagból elkészíthető, nem szükséges hozzá jó minőség és bonyolult szerszámok. Az elkészítéséhez sajnos szükség van némi csillagászati tudásra, be kell tudni tájolni, hogy a nap mikor merre jár, hogyan járja be az égboltot. Csak napsütésben működik és csak az idő megmutatására képes. Így napórát csak akkor érdemes vinni vagy készíteni a szigeten, ha más lehetőség nincsen. Szerencsére mindenre van megoldás, pl. a Nomos elkészítette a Sundialt, ami egy hordozható napóra, igaz, a dátumot kell hozzá ismerni, de azt talán fejben lehet tartani, követni lehet naptár nélkül is.

sundial.jpg

 

Sokfunkciós, saját energiaellátással rendelkező órák

Ebbe a csoportba tartoznak azok az órák, amelyeknek nem szükséges külső energiaforrás és a gyártók mindenféle hasznos funkciót építettek be. Lehetnek napelemesek, elektro-mechanikusak, a funkcióik számát pedig megszámolni is nehéz: a hagyományos, széles körben elterjedt órafunkciók (pl. idő, dátum, stopper) mellett iránytű, magasság és légnyomásmérő, zónaidők, részidők és sok egyéb funkció is megtalálható bennük. Szerkezetük jellemzően strapabíró házban lévő kvarcszerkezet, ami nagyon sokáig képes pontosan működni. Például a napelemes, külső ütés – és vízálló gumiburkolattal rendelkező Casio Pro Trek márkával kapcsolatos személyes tapasztalatok alapján elmondható, hogy ez a kategória a legszélesebb körben, legtöbb helyzetben használható óratípus. Szerencsére egyre szélesebb ez a kategória, minden árszintben, minőségben és designban megtalálhatóak. Az ide tartozó órák csúcsa talán a Breitling Emergency szériája, ami vészhelyzet esetén jeladóként működve hívja a segítséget bárhol a világon, de az ára persze magas, forintban hétszámjegyű.

 asset-version-279f1ac04b-3_1.pngMechanikus órák

Ide tartoznak az órabarátok által valódinak tartott órák. Ez a kategória már bizonyított, több száz év múltja, hagyományai és kiforrott technológiája van bennük és ténylegesen nagyon sok nagyon jól használható, strapabíró óra van közöttük, amik minimum évtizedekig járnak. A lakatlan szigeten használhatóságukat korlátozza, hogy a sokfunkciós órák szerkezete bonyolult lehet, legtöbbnél az alapfunkcióknál (pl. dátum, szökőév) állítás szükséges, így a civilizációtól távol kevésbé ajánlottak.

 

416rm1wlwll.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kronometer.blog.hu/api/trackback/id/tr418844892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kronometer.

Órákról, mindent. Hírek, újdonságok, tesztek, történelem, technológia és vélemények az órák világából kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása