Kronometer.

Órákról, mindent

Hublot Big Bang Unico Magic Gold – (k)arcátlan

Karcolhatatlan arany. Aki szereti az aranyat az órákban, nagy valószínűséggel erre vágyik. Sok időbe telt, mire megtalálta az óraipar azt az eljárást, amivel ezt elő lehet állítani, de megérkezett. Ennek első példánya a Hublot Big Bang Unico Magic Gold.

Az Hublot az a márka a luxusórák piacán, amit nagyon nehéz pontosan bekategorizálni. Van egy olyan mende-monda, miszerint mesterségesen feltornászták az áraikat, hogy más szegmensbe tartozzanak. Van a tény, hogy korábban tokozó cég volt. Tapasztaltuk, hogy feltűnő, és nagy méretű órákat gyártanak. És van a jelen, amit az Unico szerkezet és a Magic Gold képviselnek.

Mintha patina lenne, pedig nem az – kép: ablogtowatch.com / David Bredan

Sok érdekes és ritka változat után az Hublot tervezőrészlegénél megtalálták azt az utat, amivel az arany kedvelőivel az eddigi legjobb dolgot elkövethették. Megalkották a karcolhatatlan aranyat. Ez a 18 karátos arany – bór-karbid ötvözet nem csak a marketing anyagokban karcolhatatlan, hanem a valóságban is. A bór-karbid felhasználása széleskörű, a gyémánt után a harmadik legkeményebb anyagnak tartják. Ezt ötvözték egy speciális eljárással, 24 karátos arannyal. A por formájú bór-karbidot 2000 baros nyomás alá helyezik így egybefüggő, de porózus kerámiát kapnak, ezt 2200 Celsius fokra hevítik, míg az arany 1100 fokos, és nagy nyomás alatt létrejön a “varázslat”. – Ez az anyag elkészítésének leegyszerűsített és lényegretörő változata –. Ez után gyémántfejes eszközökkel és lézervágóval tudják az anyagot formára szabni. Az ötvözet pedig olyan, amilyennek hirdetik: karcolhatatlan.

 

Nehezen tettem túl magam azon, hogy nem volt időm elszaladni a fényképezőért, mielőtt az órával találkoztam volna, így a képekből kevésbé jön vissza az, amilyen árnyalatokat valójában magára ölt a Magic Gold.
A színe inkább hajaz a bronzra, mint az aranyra, és textúrájában tisztán látni, hogy ez egy ötvözet. A tok köztes része kerámiából és kompozit műanyagból áll -ez nem az az egyszerű műanyag, amire elsőre gondolnánk-, a hátlapon pedig titánt használnak. A tokon bizonyos szögből elkapható egyfajta lilás hatás, bár a Magic Gold nem oxidálódik, de engedi játszani a fényt.


A lila hatású fénytörés.

Számlapja a klasszikus értelemben véve nincs az órának. A segédszámlapokat a szerkezetre erősítették, így érhették el, hogy egyfajta mélysége legyen a számlapnak. A szálhúzott arany mutatók ránézésre is erőt sugallnak. A stopper 60 perces, jobb oldalt, 3 óránál a 60 perces percgyűjtő segédszámlapot, jobb oldalt a folyamatos másodperc segédszámlapját találjuk. A dátumot a stopper 60 perces gyűjtőjébe helyezték, elvégre minden átlátszó.


Bár karcolhatatlan, az ujjlenyomat ezen is megmarad.

A szerkezet az Unico 1242 névre keresztelt, “nulláról tervezett”, teljesen saját, Hublot fejlesztés, így lehetőség volt arra, hogy a stopper ne modulos megoldásként az alapszerkezetre épüljön, hanem teljesen integrált legyen. És ha már szkelettált a számlap és integrált a stopper, megoldották, hogy a kronográf-alkatrészek a számlap felé essenek, így a stopper indításában és megállításában szerepet játszó oszlopkerék, amit a stopper minden egyes működtetésekor látunk működni. Csak úgy, mint a fogaskerekek jelentős részét, de a kronográfok esetében az oszlopkerekes megoldás még napjainkban is mondjuk úgy, az előkelőbb szerkezeteknél használatos -lábjegyzet: a Seiko 1969-ben már használta ezt a megoldást 6139-es, később a 6138-as szerkezet esetében-. A 72 órás járástartalék és a 28.800-as lengésszám ezek mellett már száraz technikai adatnak tűnik. Érdekes mellékszál, hogy a marketing anyagokban nem szerepel, de szilícium hajszálrugót alkalmaznak.

Érdemes megemlíteni még a szíjat. Azon a darabon, ami szembejött egy kaucsuk-bőr kombinációjú szíj van, bár gyárilag nem ezzel kínálják. Mivel az óra a Magic Gold anyaghasználat okán minden körülmények között használható, legyen szó akár sportolásról, kirándulásról – és felmerülhet, hogy ki az, aki egy ilyenben megy kirándulni, de ne vesszünk el a részletekben -, olyan szíj illik hozzá, ami nem megy tönkre a fokozottabb igénybevételtől. A szíj belső fele gumi, a külső pedig nagyon finom aligátor bőr. A kerámiabetétes csat a mélyen belevésett Hublot felirattal pedig mondhatjuk, hogy “tipikus übló”, kényelmesnek kényelmes, minőséginek pedig kifejezetten minőségi. Érdekesség a szíjcsere módja. A tokfüleken egy-egy gombot találhatunk, amit megnyomva egyszerűen levehetjük a szíjat, semmilyen szerszám nem szükséges, viszont puszta véletlenségből nem lehet oldani, annál nagyobb erő kell hozzá.

Őszintén

A 45 milliméteres tok elsőre nagynak tűnhet, főleg, hogy én a kisebb, hordhatóbb órákat kedvelem, ha már saját felhasználásról van szó. Ettől függetlenül a Big Bang Unico Magic Gold kifejezetten viselhető, és a kényelmes gumiszíj miatt egyáltalán nem éreztem azt, hogy útban lenne a csuklómon, vagy zavarna. De tény, hogy nagy. Nagy és vastag. Azok, akik olyan órában gondolkodnak, ami észrevétlen megbújhat az ingujj alatt, most gyorsan engedjék is el, és várjanak arra, hogy hátha egyszer eladja a liszenszeket az Hublot, és más gyártó is használhatja ezt az egyébként rengeteg fejlesztéssel és beruházással járó technológiát. Vagy, ami inkább valószínű, kiad egy Classic Fusion-szerű típust a gyártó, stopper nélkül, laposabb változatban.

Hogy megér-e jelen árfolyamon ~ 9,9 millió forintot? A piacot tekintve és azt, hogy mit foglal magába, meg.
Végezetül pedig álljék itt az ablogtowatch.com főszerkesztőjének videója a karcolhatatlanságról:

 

A cikket a kronometer.hu szállította.

A bejegyzés trackback címe:

https://kronometer.blog.hu/api/trackback/id/tr5612923889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kronometer.

Órákról, mindent. Hírek, újdonságok, tesztek, történelem, technológia és vélemények az órák világából kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása