Kronometer.

Órákról, mindent

Zenith újdonságok Bázelből – 1. rész: “Átlátszó”

1969-ben mutatta be a Zenith az El Primero szerkezetet, ami magyarra fordítva annyit jelent, “az első”.

Kortársainál fejlettebb volt, óránként 36000-et lengett a billegő, így a másodpercmutató tízet lépett másodpercenként, oszlopkerék kapcsolta a stoppert, és friss fejlesztés létére különösen megbízható és pontos volt -már akkor is-.

A 2017-es Baselworld a Zenith standján fontos és érdekes újdonságokat hozott. Fontos a 40 milliméteres Pilot széria, a Heritage 146, ami a 60-as évek letisztult, elegáns formavilágát ötvözi az El Primero kronográf szerkezettel, érdekes pedig a két modern El Primero, az átlátszó, ún. szkelettált számlap jegyében.

Zenith Defy El Primero 21

A látszat

Vannak az első látásra nehezen feldolgozható órák, és van a Zenith Defy El Primero 21. Az az óra, amit pár percig nézegetni kell, hogy meg tudjuk érteni, viszont ha megkérdezi valaki, hogy hogy tetszik, nem tudnánk egy egész, kerek mondatot mondani. Majd nézegetjük még pár percig és elkezdjük észrevenni az apró részleteket, amik addig zavaros, de gyönyörködtető káoszt képeztek. Pedig itt rend van.
A számlapon a többi El Primerotól eltérő a segédszámlapok kiosztása. 9 óránál a háromágú mutató a folyamatos másodpercet mutatja, 3 óránál a stopper 30 perces gyűjtője, 6 óránál pedig a stopper másodperc gyűjtője látható. Körben a számlap körüli gyűrűn szokatlan módon nem a stoppereknél megszokott tachyméter skálát találjuk, hanem 0-100 között tízes osztást.
12 óránál a Zenith csillag felett pedig egy járástartalék kijelző “Chrono Power Reserve” felirattal. Aki közepesen jártas – mondjuk úgy már haladó – az órák világában, feltűnhet, hogy a járástartalék kijelző kizárólag a stopper funkcióra vonatkozik. Az első, majd második ránézésre is összetett és komplikált szerkezetet ennél a felismerésnél kezdhetjük megérteni.

A szerkezet

Egy szerkezeten belül két külön rugóház, billegő és kerékrendszer. Ha csak térdig bemerészkedünk az óraszerkezetek mély és összetett tengerébe, akkor ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy szerkezeten belül két különálló, mégis egy szerkezet került beépítésre.
A stopper és az óra funkciónak külön-külön rugóháza van, külön kerékrendszere, és billegője. Az egyik a Zenitheknél már megszokott és a cikkben is említett 36000-es lengésszámon dolgozik, viszont a másik -és egyben ez az oka annak, hogy külön kellett választani- 360000 lengésszámon. Tehát egyetlen óra alatt háromszázhatvanezer féllengést végez (fenti képen a két billegő 11 és 8 óránál látható), ami azt jelenti, hogy a központi másodpercmutató egy másodperc alatt megy körbe és száz lépést tesz meg, egy óra alatt pedig háromezer hatszáz kört, tehát háromszázhatvanezer lépést.
Legalábbis tenne meg. Viszont a két külön rugóházas megoldással is, a stopper folyamatos használat mellett mindössze 50 percig képes egy huzamban működni. Amiért hasznos a két kerékrendszeres megoldás, hogy az óra rész 50 órás járástartalékát ez nem befolyásolja.

A megfejtés többek között a modern anyagok használatában és tervezői és fejlesztői munkaórák ezreiben rejlik. A hajszálrugó egy a Zenith által levédetett “Carbon-Matrix Carbon Nanotube” kompozit anyagból készül, ami bírja az eddigi terhelés tízszeresét, és a 15000 Gauss erősségű mágneses térnél a gyártó szerint jóval nagyobb mágneses terhelést is elvisel.

Zenith újdonságok Bázelből - 1. rész: "Átlátszó"

A Zenith Defy El Primero 21 nevében viseli a hitvallását. Miszerint a hagyományokra építkezve a 21. századi óraipar legfejlettebb technológiáját alkalmazza, és alkot egy egyedülálló időmérőt, egyedülálló technikai megoldásokkal. A szerkezet elnevezése El Primero 9004, automata, a tok 45 milliméteres, ‘grade 5’ (5-ös “keménységű”) titán, elől domború, hátul lapos zafírüvegen nézhetünk keresztül. A várható ára még nem ismert.

Zenith újdonságok Bázelből - 1. rész: "Átlátszó"

 

Chronomaster El Primero Grande Date Full Open

Zenith újdonságok Bázelből - 1. rész: "Átlátszó"

Azoknál az óráknál, amiknek nem céljuk, hogy a számlap alatti technikát a hétköznapi felhasználó lássa, nem törekednek részletgazdag és látványos kidolgozásra. A szkelettált (magyarabbul csontvázasított) szerkezetek viszont pontosan arról szólnak, hogy az óra viselője minél többet lásson annak “lelkéből”.
Napjaink divatjának megfelelő 45 milliméteres tokba szerelték a legendás, nagy lengésszámú szerkezetet. Az alapverziótól a két dátumtárcsa és a holdfázis különbözteti meg, az üvege domború zafírüveg, és 100 méterig vízálló.

Ez egy két soros, száraz leírás. A valóság pedig az, hogy a számlapot egy vékony zafírüveg helyettesíti, így érték el, hogy a szerkezet jelentős része látható. A segédszámlapok közül a bal oldali, 9 óránál szürke festést kapott, a folyamatos másodpercet mutatja, a kék festésű jobb oldali 3 óránál pedig a stopper percgyűjtője, ez 30 percet mér. A központi másodperc mutató a stopper indításakor indul, és a mutató végéről ennél a modellnél sem maradt le a Zenith logója, a jellegzetes csillag.

Zenith újdonságok Bázelből - 1. rész: "Átlátszó"

A dátum két külön tárcsán mozog, amik alatt egy piros lemezt helyeztek el, ennek hatására az aktuális dátum a szürke tárcsa kivágása közepén élénk piros színű. A holdfázis 59 napos, tehát két “telihold” alatt ér körbe és ugyanezen a segédszámlapon egy nappal-éjszaka tárcsát is elhelyeztek, hogy bármelyik pillanatban egyértelmű legyen, melyik napszakban vagyunk.

Zenith újdonságok Bázelből - 1. rész: "Átlátszó"

A szerkezet az El Primero 4047B, a gátkerék és a horgonyvilla szilíciumból készült, 36000-es lengésszámú, 32 köves, 50 óra járástartalékkal és 332 alkatrészből áll. Az órából acél és rózsaarany-acél verzió kapható, az ára még nem ismert, de a többi modellből kiindulva 15-20000 amerikai dollár körüli áron kerül a butikokba.

A folytatásban megismerkedünk a letisztultabb újdonságokkal, mint a Pilot széria 40 milliméteres változata, a Heritage 146, valamint megnézzük mi újat mutat a Zenith a nőknek. Na nem úgy…
A cikket a kronometer.hu szállította.

A bejegyzés trackback címe:

https://kronometer.blog.hu/api/trackback/id/tr8812923695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kronometer.

Órákról, mindent. Hírek, újdonságok, tesztek, történelem, technológia és vélemények az órák világából kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása