Kronometer.

Órákról, mindent

Replika vagy hamisítvány?

Az internetes oldalakon és különböző piacokon, árusoknál sajnos elképesztő mennyiségű hamis órát látni. Vannak olyan típusok, ahol olyan mennyiségű a hamisítvány, hogy a szakértők csak a legnagyobb elővigyázatossággal, vagy egyáltalán nem javasolják a megvételt (pl. Tissot PRC 200). A hamisak közül sokat „replikaként”, másolatként hirdetnek, ezért érdemes tisztázni, hogy mi a kettő között a különbség.

A hamisítvány és a replika kategória gyakorlatilag minden magas minőségű, értékes és ritka, tehát keresett és hamisításra érdemes használati tárgynál (pl. bútorok, oldtimer autók, régi könyvek) vagy műtárgynál (pl. festmények, dísztárgyak, ékszerek) létezik, így egyáltalán nem szükséges csak karórákra szűkíteni a különbségek leírását.

A különbséget elsősorban nem a kivitelezésben, minőségben (ami bármilyen jó és rossz is lehet) hanem a két kategória céljában és jogszerűségében érdemes keresni.

 Replika/másolat/újrakiadás

A másolat célja az eredeti, korábbi változat reprodukálása, újra elkészítése, ami jogszerűen történik. Az újra elkészítés során az eredetinek megfelelő minőségben, magas minőségű anyagokból, magas szintű technológiával gyártják le a terméket, tárgyat, legtöbbször ugyanannál a gyártónál. Jellemző, hogy tudatosan beépítenek néhány apró különbséget, éppen azért, hogy a régit és az újrakiadását ne lehessen összekeverni, az újat régiként eladni. A karóráknál az elmúlt években divatos retro vonal miatt nagyon sok ilyen újrakiadást látni, sok márka készít régi órával szinte teljesen megegyező kinézetű és elnevezésű „heritage” típust (pl. Fortis Marinemaster Super Compressor, Longines Legend Diver, Omega Speedmaster First Omega in Space, Squale 101 Atmos - az Atmos látható a képen), sokszor előfordul, hogy részben eredeti, régi vagy azonos alkatrészeket felhasználva.

squale-atmos-101-orange.jpg

 

Hamisítvány

A hamisítvány elkészítésének célja, hogy az eredetihez hasonló kinézetű, de olcsóbb terméket készítsenek és adjanak el, amit azután eredetinek kinézőként, eredetinek megfelelően lehet használni. A hamisítványt nyilvánvalóan az eredeti terméktől függetlenül, jogszerűtlenül készítik, kihasználva az eredeti termék minőségéről, márkanevéről alkotott kedvező, pozitív képet, népszerűséget. A hamisítványok minősége nagyon változó, a jó anyagokból jól elkészített, az eredetihez nagyon hasonló, szinte teljesen megegyező termékektől a silány minőségűig bármilyen lehet, ezért az, hogy valami hamis vagy nem, nincsen összefüggésben a minőségével. A hamisítvány gyártójának nem kell megfizetnie az eredeti termékhez kapcsolódó sokféle és jelentős mértékű költséget (tervezés-fejlesztés, technológia, reklám, bolthálózat, szervízhálózat stb. költségei), ami szintén az árat csökkenti. A hamisítványok az eredeti termékek gyártójának, tulajdonosának komoly károkat okoznak, ezért próbálnak a lehető legnagyobb mértékben fellépni ezek ellen.
A legnagyobb márkákat, legkedveltebb típusokat gyakorlatilag mind hamisítják, függetlenül attól, hogy sokezer dolláros Rolexről vagy olcsó Casio G-Shockról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://kronometer.blog.hu/api/trackback/id/tr858856794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kronometer.

Órákról, mindent. Hírek, újdonságok, tesztek, történelem, technológia és vélemények az órák világából kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása