Kronometer.

Órákról, mindent

Szembejött – Nomos Tangente Sport

Az órák világában minden stílusnak megvannak a legelterjedtebb, legnépszerűbb, akár ikonikus darabjai. Ilyen a bauhaus irányzatnak a Nomos.


 Nomos Tangente Sport

A szóban forgó óra az esztergomi Akkor és most rendezvényen jött szembe, és mivel a német óraipar jelenkori remekei nem túl elterjedtek hazánkban, nem lehetett kihagyni, hogy kifaggassam a tulajdonosát.

A bauhaus irányzat a 20. század elején, Németországból indult, a képzőművészetektől az építészeten át, mint látjuk az óraiparig, kifejezetten elterjedt. Számos ismertetőjegye közül a letisztultság -de mégsem minimalizmus- a legszembetűnőbb. Ha ennél mélyebbre mennénk a bauhaus ismertetésében, végeláthatatlan művészettörténeti értekezésbe bonyolódhatnánk, így esetünkben elég megnézni a Tangente Sportot, és azt mondani, hogy ez bizony bauhaus.

A Nomos két alaptípusa a Tangente és a Tangomat. A legfőbb különbség, hogy míg a a Tangente kézihúzós, addig a Tangomat nevéből adódóan automata.

Az elcsípett darab, mint Tangente Sport kézihúzós, “Alpha” névre keresztelt szerkezet hajtja, amit az ETA Peseux 7001-es alapjaira tervezett át és épített meg a német gyártó. A Sport az alapváltozathoz képest világító óraindexeket és mutatókat kapott, valamint a kismásodperc segédszámlapján percenkénti beosztást.


Nomos Tangente Sport

Az adott darabot 2010 körül gyártották, a tok 36,5 milliméteres, acél, de a kifejezetten hosszú tokfülek, a keskeny ráma és az ezüstös számlap miatt ennél lényegesen nagyobbnak hat, állítom, hogy ennél nagyobb méret ebből a típusból már zavaróan nagy lehet. A hátlapot csavarok rögzítik, 100 méterig vízálló, bár véleményem szerint ezt az órát nem kifejezetten strandolásra találták ki.


Nomos Tangente Sport

A 18 milliméteres tokfültávolság arányos az óra méreteihez, könnyedén szíjat cserélhetünk rajta, akár otthon is, függően attól, hogy milyen alkalomra, vagy ruha mellé vennénk fel.

A szerkezet 17 köves, 21.600-as lengésszámon üzemel, németes, szép kidolgozású, kékített csavarokkal. Kifejezetten, vékony, mindössze 2,3 milliméter. Járástartaléka megközelítőleg 43 óra.

Szembejött - Nomos Tangente Sport
Nomos Alpha

Mint a Nomos órái általában, úgy ez a típus is igen jól tartja az árát. Míg az újkori ára 1400 EUR környékén volt, úgy most használtan 850-1200 EUR között, tehát 290-370.000 Forintért lehet hozzájutni. Feltéve ha találunk.

 

A cikket a kronometer.hu szállította.

A bejegyzés trackback címe:

https://kronometer.blog.hu/api/trackback/id/tr5812923763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kronometer.

Órákról, mindent. Hírek, újdonságok, tesztek, történelem, technológia és vélemények az órák világából kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása